Dexamfetamine

Hieronder vindt u meer informatie over Dexamfetamine

 


Tips voor gebruik vindt u onderaan de pagina.

Wat is Dexamfetamine

Dexamfetamine is van origine een medicijn dat gebruikt wordt voor het behandelen en ondersteunen van mensen met de concentratiestoornis AD(H)D. De werkzame stof zorgt ervoor dat de gebruiker minder last heeft van zowel interne- als externe prikkels. Dit maakt het mogelijk om een veel diepere- en sterkere concentratie te behalen. Ook geeft het de gebruiker mentale energie zodat hij zich voor een langere periode kan focussen zonder moe te worden. Daarnaast zorgt Dexamfetamine voor extra beschikbare dopamine in het brein. Dopamine is een neurotransmitter die een fijn en voldaan gevoel geeft. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker plezier ervaart in hetgeen waar hij op dat moment voor kiest om mee bezig te zijn. Om deze redenen is dit medicijn zeer effectief gebleken voor het behandelen en ondersteunen van mensen met de concentratiestoornis AD(H)D.

Echter hebben mensen die deze concentratie stoornis niet hebben óók profijt van Dexamfetamine. Naast studenten maken zowel doktoren als advocaten, koks, IT’ers, beveiligers, handelaren (en vele anderen) gebruik van dit medicijn. De reden hiervoor is dat Dexamfetamine hen helpt tijdens hun werk of studie om zich voor een lange periode optimaal te kunnen focussen. Doktoren maken soms werkdagen van meer dan 12 uur. Studenten studeren soms nachten door. Dexamfetamine helpt hen hierbij. U hoeft namelijk niet een concentratiestoornis te hebben om de symptomen daarvan te ervaren, iedereen heeft namelijk wel eens last van concentratie problemen. Laat dit nu net op een moment zijn waarin u dit niet uitkomt. Dexamfetamine is hier het perfecte hulpmiddel voor. U zult het uiteindelijk zelf moeten doen, maar met een hulpmiddel als Dexamfetamine zijn vele dingen mogelijk. U haalt de volle honderd procent uit uzelf en bent hierdoor in staat om uren lang goed werk te leveren. Door optimaal gebruik te kunnen maken van uw tijd, houdt u daarna ook meer tijd over om te kunnen ontspannen. Iets wat steeds schaarser wordt in deze maatschappij.

Welke dosering

U kunt het beste beginnen met één tablet van 5mg. Gemiddeld werkt één tablet ongeveer 4 uur. Bent u gevoelig voor medicatie, of gevoelig in het algemeen? Dan kunt u ook beginnen met 2,5mg. De 5mg tablet is gemakkelijk in tweeën te breken doormiddel van de breuklijn in het midden van de tablet. Ook voor kinderen van 16 jaar en jonger raden wij het aan om met een 2,5mg te beginnen. Zet na het innemen een timer op uw telefoon van 4 uur. Na deze periode kunt u weer één tablet bijnemen, mocht u dit willen. Ook kunt u zo bijhouden hoe lang het medicijn ongeveer nog werkzaam is.

Hoe Dexamfetamine gebruiken

Sta voor het beste resultaat een uur eerder op dan u gewend bent. U zult uw lichaam zo verrassen en hierdoor beter in de juiste mindset terecht komen. U kunt Dexamfetamine het beste in de ochtend of vroeg in de middag gebruiken. In de ochtenduren heeft het medicijn namelijk meer effect. Voor het beste effect is het verstandig om eerst te eten voordat u uw Dexamfetamine inneemt. Belangrijk is wel om op te letten op uw suikerinname, gezien dit een negatief effect heeft op de werking van het medicijn. Het zorgt er namelijk voor dat de werking hiervan afneemt. Hetzelfde geld voor vitamine C! Meer hierover in onze tips voor gebruik onderaan de pagina. Het gebruik van Dexamfetamine kan tijdens gebruik de eetlust iets onderdrukken. Langdurig gebruik van Dexamfetamine gaat vaak ook gepaard met licht tot matige gewichtsverlies. Door vooraf (en tijdens) goed te eten, verhoogd u de effectiviteit van het medicijn, waardoor u een betere concentratie krijgt en de eventuele bijwerkingen minimaliseert. Het drinken van voldoende water is ook minstens zo belangrijk.

Dexamfetamine is een medicijn waarvan de werking eigenlijk steeds beter wordt. Voor de eventuele bijwerkingen krijgt het lichaam namelijk een steeds betere tolerantie, terwijl de werking op de concentratie nagenoeg gelijk blijft. Sommige mensen ervaren op het begin klachten van de maag of onrust gevoelens, deze bijwerkingen nemen met de tijd geleidelijk af. De meeste mensen hebben hier vanaf het begin al geen last van. Soms kan de reden voor de onrust gevoelens ook te maken hebben met het feit dat u al voor een té lange tijd in dezelfde houding zit. Door het medicijn heeft u namelijk niet goed door dat u bijvoorbeeld al 3 uur non-stop aan het werk bent. Door tussendoor af en toe even de benen te strekken en te bewegen kunt u gemakkelijk van die onrust gevoelens afkomen.

Gemiddeld werkt één tablet Dexamfetamine vier uur. Het is handig dat u bijhoudt wanneer u uw Dexamfetamine heeft ingenomen. Op die manier kunt u timen wanneer u een volgende tablet kunt innemen, mocht u dit willen. Als u per ongelijk twee tabletten binnen een erg korte tijd slikt, is dat niet erg. Wel kan dit er voor zorgen dat uw concentratie tijdelijk juist slechter wordt. Tenzij u een tolerantie heeft opgebouwd voor het medicijn en u daadwerkelijk meer nodig heeft! Als u dagelijks gebruik maakt van dit medicijn en u wilt hiermee stoppen, dan is het verstandig om dit niet in één keer te doen. Door dit medicijn rustig af te bouwen heeft u geen last van de mogelijke ontwenningsverschijnselen die kunnen optreden.

Tips voor gebruik

 • Lees voor gebruik de beschikbare informatie onder het kopje ‘Hoe Dexamfetamine gebruiken’ op deze pagina.
 • Sta een uur eerder op dan u gewend bent. Hierdoor verrast u uw lichaam en komt u beter in de juiste mindset terecht. Ook werkt het medicijn beter wanneer u er in de ochtenduren mee begint.
 • Gebruik geen vitamine C – dus ook geen multivitaminen – vóór of tijdens het gebruik van Dexamfetamine, vitamine C remt namelijk de werking van Dexamfetamine. Vergeet niet dat er bv. in fruit ook veel Vitamine C zit!
 • Neem zo mín mogelijk suiker tot u vlak vóór of tijdens het gebruik van Dexamfetamine, suiker remt namelijk de werking van het medicijn. Mocht u om een of andere reden niet tevreden zijn met het effect, kunt u suiker gebruiken om het effect te reduceren.
 • Neem de dexamfetamine niet in met melk. De calcium in melk bindt zich met het medicijn, waardoor een verbinding ontstaat die minder goed kan worden opgenomen door het lichaam. Dit zorgt er dus voor dat de werking hiervan verminderd.
 • Drink geen koffie vlak vóór of tijdens het gebruik van Dexamfetamine. Door deze combinatie kunt u juist onrustig worden, waardoor concentreren lastiger wordt. (De combinatie Dexamfetamine en cafeïne zal bij de één meer negatieve effecten hebben dan bij de ander)
 • Dexamfetamine gebruiken om af te vallen? Neem contact met ons op.
 • Vóór het medicijn effect heeft, kunnen er 30 minuten overheen zijn gegaan. Neem in deze periode niet bij als u denkt dat het niet werkt, maar wacht eerst af tot na deze periode.
 • Heeft u na deze periode nog steeds het gevoel dat er geen effect optreedt, dan kunt u de volgende keer bijv. om de twee uur (ipv. om de 4u) één tablet bijnemen, vóórdat u overgaat op twee tabletten tegelijk. Probeer niet teveel te focussen op het gevoel dat het u geeft, maar meer op het effect ervan op uw gedrag.
 • Probeer de eerste keer in een vertrouwde omgeving uit wat het medicijn met u doet. Dexamfetamine gebruiken voor tijdens een tentamen is geen slecht idee, maar als dit de eerste keer is dat u het medicijn gebruikt – is dit niet aan te raden, omdat u nog niet goed weet wat het medicijn met u doet.
 • Sommige mensen worden lichtelijk suf tijdens maar vaak pas na het gebruik van Dexamfetamine, houd hier rekening mee als u nog moet autorijden – voorzichtig rijden is dan gewenst.
 • Combineer Dexamfetamine nóóit met alcohol, door de Dexamfetamine blijft u scherp waardoor u niet goed door heeft hoever u onder invloed bent van de alcohol, wat gevaren kan veroorzaken.
 • Wilt u Dexamfetamine gebruiken in combinatie met andere medicatie? Neem dan eerst contact met ons op.
 • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Dan is het beter om even te stoppen met het gebruiken van Dexamfetamine. Het is namelijk nog niet bekend of Dexamfetamine wel of geen negatieve invloed heeft op het (ongeboren)kind.

Twijfelt u nog ergens over of heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.