Dexamfetamine

Hieronder vindt u meer informatie over Dexamfetamine

 


Tips voor gebruik vindt u onderaan de pagina.

Wat is Dexamfetamine

Dexamfetamine is van origine een medicijn dat wordt gebruikt voor het behandelen en ondersteunen van mensen met Attention Deficit (Hyperactivity) Disorder, oftuwel AD(H)D. De werkzame stof zorgt ervoor dat de heropname van de neurotransmitters dopamine en noradrenaline (niet te verwarren met adrenaline) wordt afgeremd, waardoor hier tijdelijk meer van beschikbaar is. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker minder last heeft van zowel interne- als externe prikkels. De verbeterde impulsbeheersing maakt het mogelijk om een diepere en sterkere concentratie te behalen. Ook geeft het de gebruiker mentale energie, zodat hij zich voor een langere periode mentaal kan inspannen zonder moe te worden. Noradrenaline helpt naast het beter om te kunnen gaan met stress, ook met het richten van de aandacht. Verder helpt Noradrenaline om in actie te komen. Dit maakt het gemakkelijker voor de gebruiker om naar zijn doelen toe te werken. Dopamine is een neurotransmitter die een fijn en voldaan gevoel geeft. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker plezier en voldoening ervaart in hetgeen waar hij op dat moment voor kiest om mee bezig te zijn. Dankzij het hogere dopamine niveau is hij gemotiveerder en zal hij daarnaast ook alles beter onthouden. Om deze redenen is dit medicijn zeer effectief gebleken voor het behandelen en ondersteunen van mensen met AD(H)D.

Echter hebben mensen die deze concentratie stoornis niet hebben óók profijt van Dexamfetamine. Naast studenten maken doktoren, advocaten, politici, koks, chauffeurs, IT’ers, beveiligers, handelaren, DJ’s en vele anderen gebruik van dit medicijn. De reden hiervoor is dat Dexamfetamine hen helpt om het beste uit zichzelf te kunnen halen. Zij worden slimmer, energieker, gemotiveerder en meer gefocust dan hun competitie. Doktoren maken soms werkdagen van meer dan 12 uur. Studenten studeren soms nachten door. Dexamfetamine helpt hen hierbij. U hoeft namelijk niet een concentratiestoornis te hebben om de symptomen daarvan te ervaren, iedereen heeft namelijk wel eens last van concentratie problemen. Laat dit nu net op een moment zijn waarin u dit niet uitkomt. Dexamfetamine is hier het perfecte hulpmiddel voor. U zult het uiteindelijk zelf moeten doen, maar met een hulpmiddel als Dexamfetamine zijn vele dingen mogelijk. U bereikt hiermee uw volledige potentie en bent hierdoor in staat om uren lang optimaal werk te leveren. Door optimaal gebruik te kunnen maken van uw tijd, houdt u daarna ook meer tijd over om te kunnen ontspannen. Iets wat steeds schaarser wordt in deze maatschappij.

Hoe Dexamfetamine gebruiken

Sta vroeg op, blijf niet liggen wanneer u ontwaakt en begin de dag direct met hetgeen dat de hoogste prioriteit voor u heeft. U zult beter in de juiste mindset terecht komen, wat het effect van Dexamfetamine bevordert. Drink een glas water kort nadat u ontwaakt, tijdens de slaap verliest u namelijk veel vocht. Ons brein bestaat voor 75% uit water en heeft dit nodig om te functioneren. Werkt uw brein optimaal, dan werkt de Dexamfetamine optimaal. Voor het beste effect is het verstandig om eerst te eten voordat u uw Dexamfetamine inneemt. Belangrijk is om op te letten op uw suikerinname gezien dit, buiten het negatieve effect op uw gezondheid, ook een negatief effect heeft op de werking van Dexamfetamine. Het zorgt er namelijk voor dat de werking afneemt. Neem hier zo min mogelijk van. Hetzelfde geld voor vitamine C. Neem Dexamfetamine daarnaast nooit in met een melkproduct! Uitleg hierover vindt u in onze tips voor gebruik onderaan deze pagina. Het gebruik van Dexamfetamine kan tijdens gebruik de eetlust iets onderdrukken. Langdurig gebruik van Dexamfetamine gaat vaak ook gepaard met licht tot matige gewichtsverlies. Door vooraf (en tijdens gebruik) goed te eten, verhoogd u de effectiviteit van het medicijn en worden eventuele bijwerkingen geminimaliseerd. Het drinken van voldoende water is ook minstens zo belangrijk!

Dexamfetamine is een medicijn waarvan de werking telkens wat beter wordt. Voor de eventuele bijwerkingen krijgt het lichaam een steeds betere tolerantie, terwijl de werking op de concentratie nagenoeg gelijk blijft. Sommige mensen ervaren op het begin klachten van de maag of onrust gevoelens, deze bijwerkingen nemen met de tijd geleidelijk af. De meeste mensen hebben hier vanaf het begin al geen last van. Soms kan de reden voor de onrust gevoelens simpelweg te maken hebben met het feit dat u al voor een té lange tijd in dezelfde houding zit. Door het medicijn heeft u namelijk niet goed door dat u bijvoorbeeld al 5 uur non-stop aan het werk bent. Door tussendoor de benen te strekken en te bewegen kunt u gemakkelijk van die onrust gevoelens afkomen. Als u te weinig eet of drinkt tijdens het gebruik van Dexamfetamine zult u ook last kunnen krijgen van deze gevoelens van onrust.

Gemiddeld werkt één tablet Dexamfetamine zes uur. Het is handig dat u bijhoudt wanneer u uw Dexamfetamine heeft ingenomen. Op die manier kunt u timen wanneer u een volgende tablet kunt innemen, indien nodig. Als u per ongelijk twee tabletten binnen een erg korte tijd slikt, is dat niet erg. Wel kan dit er voor zorgen dat uw concentratie tijdelijk juist slechter wordt, omdat u hierdoor tijdelijk gevoelens van euforie kunt ervaren. Tenzij u een tolerantie heeft opgebouwd voor het medicijn en u daadwerkelijk meer nodig heeft! Als u dagelijks gebruik maakt van dit medicijn en u wilt hiermee stoppen, dan is het verstandig om dit niet in één keer te doen. Door de Dexamfetamine rustig af te bouwen, heeft u geen last van de mogelijke ontwenningsverschijnselen die kunnen optreden. Verder is het belangrijk dat u de tips voor gebruik op deze pagina bestudeert, en dat u deze af en toe weer opnieuw doorleest!

Welke dosering

U kunt het beste beginnen met één tablet van 5mg. Gemiddeld werkt één tablet ongeveer 6 uur. Bent u gevoelig voor medicatie, of hooggevoelig in het algemeen? Dan kunt u ook beginnen met een halve tablet (2,5mg). De tablet is gemakkelijk in tweeën te breken doormiddel van de breuklijn in het midden van de tablet. Ook voor kinderen van 16 jaar en jonger raden wij het aan om met een halve tablet te beginnen. Al raden wij het in dat geval sterk aan om dit altijd in overleg te doen met een arts of professional. Zet na het innemen een timer, bijvoorbeeld op uw telefoon, van 6 uur. Na deze periode kunt u weer één tablet bijnemen, indien nodig. Ook kunt u zo bijhouden hoe lang het medicijn ongeveer nog werkzaam is.

Als u het idee heeft dat één tablet niet voldoende is, probeer dan in eerste instantie óf anderhalve tablet (7,5mg) per zes uur óf om iedere twee uur één tablet in te nemen van 5mg, vóórdat u overgaat op twee tabletten tegelijk. Op deze manier heeft u in principe ook twee tabletten tegelijkertijd, maar begint en eindigt u de eerste én laatste twee uren met één tablet. Zie het als een golf, wanneer de golf laag begint, hoger wordt en daarna weer laag eindigt, kunt u hier gemakkelijk in varen. Is de golf direct enorm hoog en kort daarna weer enorm laag, dan kan dit overweldigend zijn. De meeste mensen hebben voldoende aan één tablet van 5mg per 6 uur. Probeer tot slot niet te veel te focussen op het gevoel dat het u geeft, maar kijk vooral achteraf naar het resultaat dat het u gegeven heeft. Dit zou immers het belangrijkste moeten zijn!

Tips voor gebruik

 • Lees voor gebruik de beschikbare informatie onder het kopje ‘Hoe Dexamfetamine gebruiken’ op deze pagina.
 • Voor het beste effect staat u vroeg op, blijf niet liggen wanneer u ontwaakt en geen schermtijd. Begin direct met wat u zou moeten doen en kom zo in de juiste mindset terecht.
 • Gebruik geen vitamine C – dus ook geen multivitaminen – vóór of tijdens het gebruik van Dexamfetamine, vitamine C remt namelijk de werking van Dexamfetamine. Vergeet niet dat er bv. in fruit ook veel Vitamine C zit!
 • Neem zo mín mogelijk suiker tot u vlak vóór of tijdens het gebruik van Dexamfetamine, suiker remt namelijk de werking van het medicijn. Mocht u om een of andere reden niet tevreden zijn met het effect, kunt u suiker gebruiken om het effect te reduceren.
 • Neem de dexamfetamine niet in met melk. De calcium in melk bindt zich met het medicijn, waardoor een verbinding ontstaat die minder goed kan worden opgenomen door het lichaam. Dit zorgt er dus voor dat de werking hiervan verminderd.
 • Drink geen koffie vlak vóór of tijdens het gebruik van Dexamfetamine. Door deze combinatie kunt u juist onrustig worden, waardoor concentreren lastiger wordt. (De combinatie Dexamfetamine en cafeïne zal bij de één meer negatieve effecten hebben dan bij de ander)
 • Dexamfetamine gebruiken om af te vallen? Neem contact met ons op.
 • Vóór het medicijn effect heeft, kunnen er 45 minuten overheen zijn gegaan. Neem in deze periode niet bij als u denkt dat het niet werkt, maar wacht eerst af tot na deze periode.
 • Heeft u na deze periode nog steeds het gevoel dat er geen effect optreedt, dan kunt u de volgende keer bijv. om de twee uur (ipv. om de 4u) één tablet bijnemen, vóórdat u overgaat op twee tabletten tegelijk. Probeer niet teveel te focussen op het gevoel dat het u geeft, maar meer op het effect ervan op uw gedrag.
 • Probeer de eerste keer in een vertrouwde omgeving uit wat het medicijn met u doet. Dexamfetamine gebruiken voor tijdens een tentamen is geen slecht idee, maar als dit de eerste keer is dat u het medicijn gebruikt – is dit niet aan te raden, omdat u nog niet goed weet wat het medicijn met u doet.
 • Sommige mensen worden lichtelijk suf tijdens maar vaak pas na het gebruik van Dexamfetamine, houd hier rekening mee als u nog moet autorijden – voorzichtig rijden is dan gewenst.
 • Als u dagelijks gebruik maakt van dit medicijn en u wilt hiermee stoppen, dan is het verstandig om dit niet in één keer te doen. Door dit medicijn rustig af te bouwen heeft u geen last van de mogelijke ontwenningsverschijnselen die kunnen optreden.

Belangrijk

 • Wilt u Dexamfetamine gebruiken in combinatie met andere medicatie? Neem dan eerst contact met ons op. Neem hier alstublieft geen onnodige risico’s mee.
 • Neem uw laatste tablet Dexamfetamine nooit later dan 6 uur voordat u wilt gaan slapen. U kunt anders problemen krijgen om in slaap te komen en slaap is het belangrijkste moment voor uw brein om te herstellen.
 • Combineer Dexamfetamine nóóit met alcohol, door de Ritalin blijft u scherp waardoor u niet goed door heeft hoeveel alcohol u al in uw bloed heeft, wat gevaren kan veroorzaken. Verder is deze combinatie uiteraard niet bevorderlijk voor uw zuiveringsorganen.
 • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Dan is het beter om te stoppen met het gebruiken van Dexamfetamine. Het is namelijk nog niet bekend of Dexamfetamine wel of geen negatieve invloed heeft op het (ongeboren)kind. Dit risico wilt u nooit nemen.
 • Heeft u problemen aan uw hart en wilt u Dexamfetamine gebruiken? Dan is het absoluut vereist om dit in overleg te doen met uw huisarts. Neem ook hier geen onnodige risico’s.
 • Heeft u de laatste tijd regelmatig gedachten over zelfdoding? Zoek dan eerst professionele hulp voordat u Dexamfetamine uitprobeert. Dexamfetamine zal u zeker helpen om u beter te voelen, maar wanneer u hier abrupt mee stopt, kunnen deze gedachten tijdelijk sterker terugkeren.
 • Heeft u de laatste tijd regelmatig de neiging om anderen fysiek kwaad te doen? Zoek dan eerst professionele hulp voordat u Dexamfetamine uitprobeert. Dexamfetamine zal u zeker helpen om beter met anderen om te gaan, maar wanneer u hier abrupt mee stopt, kunnen deze agressieve gedragingen tijdelijk sterker terugkeren.

Twijfelt u nog ergens over of heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.